Racjonalna dieta to przede wszystkim odżywianie urozmaicone. Posiłki powinny składać się ze wszystkich pokarmów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Dziś chyba już nikt nie ma wątpliwość, jak ważna jest prawidłowa dieta dla naszego zdrowia. To właśnie z pokarmów czerpiemy energie i surowce. Racjonalne odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmów, które posiadają takie składniki jak: nierafinowane węglowodany, witaminy i sole mineralne, nienasycone tłuszcze, błonnik i białka.
W jakich produktach można odnaleźć elementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Tłuszcze nienasycone możemy znaleźć przede wszystkim w naturalnych i tłoczonych na zimno olejach roślinnych, np. w oliwie z oliwek, olejach rzepakowych, arachidowym, słonecznikowym lub krokoszowym. Zdrowe tłuszcze zawierają również orzechy i owoce awokado. W biało możemy zaopatrzyć się na dwa sposoby; jedząc produkty pochodzenia zwierzęcego (takie jak mięso, drób, ryby, owoce morza, jajka, mleko) lub produkty pochodzenia roślinnego (takie jak orzechy, zboża, soja lub rośliny strączkowe). Źródłem węglowodanów nierafinowanych są natomiast pełnoziarniste produkty zbożowe, np. ryż brązowy, płatki zbożowe z otrębami lub wypieki czy makaron z mąki pełnoziarnistej. Błonnik (czy też włókna roślinne) można odnaleźć w otrębach zbóż lub celulozowych części owoców i warzywach.
Każda, nawet najmniejsza, komórka naszego ciała wymaga racjonalnego odżywiania, ponieważ wszystko, co zjemy, ulega w przewodzie pokarmowym przemianie na najprostsze składniki, tj. witaminy, aminokwasy, sole mineralne czy glukoza – dopiero w takiej postaci są wchłaniane do krwi. Zapotrzebowanie organizmu na te składniki odżywcza to kwestia czysto indywidualna. Wszystko zależy od płci, wieku, trybu życia, budowy ciała, ale i innych czynników takich jak ciąża czy rekonwalescencja. To oczywiste, że sportowiec będzie się odżywiał inaczej niż kobieta pracująca za biurkiem, która ma małe dziecko i karmi piersią. Również dzieci i osoby w podeszłym wieku powinny mieć inną dietę – spowodowane jest to różnymi niedoborami, najczęściej spowodowanymi mało urozmaiconymi posiłkami lub brakiem apetytu.
Oprócz zdrowych źródeł energii mamy również te o wątpliwych walorach zdrowotnych. Wymownie określa się je mianem śmieciowego jedzenia. Tego rodzaju produkty dostarczają organizmowi przede wszystkim puste kalorie, samą energię bez prawie żadnych składników odżywczych. Codzienne spożywanie junk foodu to bomba z opóźnionym zapłonem – jej skutki nie ukażą się jutro, ale na pewno się pojawią.
Dbając o racjonalne odżywanie, dbamy o nasze zdrowie. Jedząc zdrowe produkty, możemy obyć się bez dodatkowych witamin i suplementów, które uzupełniają chwilowe niedobory witamin. Preparaty te są poniekąd lekami i nie należy ich nadużywać. Nawet przedawkowanie niektórych witamin może być niebezpieczne dla organizmu. Jedząc racjonalnie, nie musicie się o to martwić.