Właściwości zdrowotne tofu

Tofu jest produkowane z soi. Soja jest najczęściej spożywaną rośliną strączkową na świecie, wyprzedzając soczewicę, ciecierzycę i fasolę. Jest tradycyjnie spożywana w połowie świata, zwłaszcza w krajach azjatyckich, gdzie jest podstawowym pożywieniem, czy to w postaci fasoli, tofu, mleka, czy sosu sojowego. Nie bez powodu soja jest rośliną strączkową o największej ilości i jakości znanych białek.

Wartości odżywcze tofu

Analizując wartości odżywcze tofu, na 100 gramów odkrywamy:

Kalorie: 76 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 4,8 g
Węglowodany: 1,9 g
Błonnik: 0,3 g

Właściwości tofu

Tofu jest doskonałym zamiennikiem mięsa, którego zaletą jest niższa zawartość tłuszczu i znacznie niższe koszty produkcji, zarówno pod względem ekonomicznym, jak i ekologicznym.

TOFU JEST DOSKONAŁYM ŹRÓDŁEM BIAŁKA

Tofu nie tylko ma wysoką zawartość białka (10-20%, w zależności od jędrności), ale także jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm dzięki doskonałej kombinacji niezbędnych aminokwasów.

JEST BOGATE W MINERAŁY I WITAMINY

Zwykła porcja pokrywa jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo oraz 10% dziennego zapotrzebowania na fosfor i mangan. Dostarcza też dobrych dawek witamin z grupy B, niezbędnych dla układu nerwowego.

ZDROWE TŁUSZCZE W TOFU

Soja zawiera lecytynę, tłuszcz, który pomaga kontrolować cholesterol i wzmacnia nerwy. Jego bogactwo w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe również przyczyniają się do ochrony serca.

POMAGA UTRZYMAĆ ZDROWE KOŚCI

Fitoestrogeny pomagają zapobiegać osteoporozie, bardzo częstemu zjawisku u kobiet w okresie około- i pomenopauzalnym, które dwukrotnie zwiększa ryzyko złamania kości. Korzyści płynące z soi dla układu kostnego są liczne, wiadomo, że osoby regularnie spożywające tofu cierpią na osteoporozę o 30% rzadziej niż ci, którzy nie jedzą soi. Poznaj ciekawe przepisy na dania z tofu: https://kulinarnesmaki.pl/najciekawsze-i-najszybsze-przepisy-z-tofu-w-roli-glownej

JEDZENIE TOFU JEST DOBRE DLA SERCA

Badania naukowe wskazują, że spożywanie 25 gramów białka sojowego dziennie nie tylko pomaga obniżyć cholesterol, ale także zapobiega chorobom serca, takim jak choroba wieńcowa i miażdżyca.

SPOŻYWANIE TOFU POMAGA KONTROLOWAĆ POZIOM CUKRU

Tofu pomaga utrzymać właściwy poziom glukozy u diabetyków. W dużej grupie chińskich kobiet stwierdzono, że spożywanie soi zmniejszyło wydalanie glukozy z moczem o 66%.